Az 1960-as évek óta divattá vállt az épületek közelébe fenyőfát ültetni. Ezek a fák mára szép kort megértek. Egyeseknek ez idilli látványnak tűnik.
Sajnos a fenyőfélék a fa méretéhez viszonyítva aránytalanul kicsi, sekély gyökérzetet fejlesztenek. Ez gyakran csak 1 méter mélységet jelent. Ebből következik, hogy a mostani szélsőséges időjárási viszonyok között, egy komolyabb vihar könnyedén kidönti ezeket a fákat.
De az időjárás viszontagságaitól eltekintve is veszélyesek ezek a fák. Gyökérzetük felfeszíti a járdákat, megrepeszti a közelben lévő kerítések és épületek alapját. A járdákat ki lehet javítani, de egy családi ház megrepedt alapon nem túl biztató.


Vállaljuk ezeknek a veszélyes fáknak az eltávolítását.
Esetleg a fa elszállításával is.
Hívjon bizalommal.
A szép, lombos fák láttán ritkán jut az ember eszébe, hogy az elektromos vezetékek közelében lévő növényzet üzemzavart vagy áramkimaradást okozhat, sőt veszélyforrássá is válhat. Ezeket a problémákat kis odafigyeléssel el lehet kerülni. Kérjük, soha ne hagyják, hogy a növényzet növekedés közben elérje a vezetékek biztonsági övezetét. Ez 100-200 kV-os vezetékek esetén 13 méter, 1-35 kV-os vezeték esetén külterületen 5 méter, belterületen 2,5 méter, 1 kV-os vezeték esetén pedig 1 méter.

A növényzet áramvezetékeket megközelítő hajtásainak eltávolítását gallyazásnak nevezzük. Jó tudni, hogy a a gallyazás a telektulajdonos feladata. Miniszteri rendelet rögzíti, hogy az ingatlan tulajdonosának vagy kezelőjének rendszeresen metszenie kell azt a fát, amelyik eléri a szabad vezeték biztonsági övezetének határát. Nem szabad a vezeték közelébe olyan növényt ültetni, amely megnőve az üzembiztonságot veszélyezteti. Minden évben felhívják az ellátási területen lévő önkormányzatok, ingatlantulajdonosok és kezelők figyelmét a településeken kül– és belterületen egyaránt meglévő kis–, közép– és nagyfeszültségű elektromos hálózatok vezetékei mentén, a biztonsági övezeten belüli élő vagy elszáradt fák, bokrok eltávolítására vagy gallyazására. Az elmúlt években előfordult, hogyrekordmennyiségű csapadék esett, a felázott földből pedig könnyebben fordulnak ki a fák, és könnyebben dőlnek ki az oszlopok is a tapadó hó vagy a jég súlya alatt. Egyetlen ág is, amit a szél nekicsap a vezetéknek, képes olyan üzemzavart okozni, ami több száz, akár ezer embert érint. S ha egy rossz helyen lévő fa rádől a vezetékre, az 4–5 oszlopot is magával ránt, így többórás áramkimaradást is okozhat az érintett területen.

Ha a tulajdonos nem végzi el a gallyazást időben, az áramszolgáltató megbízott kivitelezővel elvégezteti a munkát, amelynél az élet–, vagyon– és üzembiztonság feltételeinek megteremtése az elsődleges szempont. Bár a kivitelező a növényvédelemre is törekszik, természetesen nem mindig sikerül úgy elvégeznie a lombkorona ritkítását, ahogy az ott lakók szívesen látnák. Ezért – csak ismételni tudjuk – ha ingatlanán található növények lombkoronája megközelíti az áramvezetékek biztonsági övezetét, végezzék el a gallyazást.
Ha Ön végezteti a gallyazást, úgy vágathatja le az ágakat, ahogy az a legjobban tetszik.